Theater Dagboek van een Herdershond
Het Dagboek van een herdershond, wie kent niet de beroemde serie die van 1978 tot 1980 als televisieserie te zien was op de KRO, met de Vlaamse acteur Jo de Meyere als de jonge kapelaan Erik Odekerke?
Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht toverden deze succesvolle serie om tot een spektakelmusical in een speciaal gebouwd pop-up theater in MECC Maastricht. Een grootschalige musical waar niet alleen de ziel van de Zuiderling tot leven komt maar ook de ziel van een aantal bewoners van verzorgingstehuis Licht en Liefde in Maastricht! Op zondag 22 mei genoten zij namelijk met volle teugen van dit spektakel dat mogelijk werd gemaakt dankzij een royale donatie van de gelijknamige Stichting Licht en Liefde. Door de ondersteuning van de aanwezige ‘blinde tolken’, die de bewoners via een headset door de musical leidden, is hen dan ook niets ontgaan. Bewoners raakten daags na de voorstelling nog steeds niet uitverteld over de acteurs die op opoefietsen rond sjezen, karren met kratten bier en manden met mattenkloppers die worden volgeladen, een paard en wagen die een lijkkist wegdraagt en een oldtimer die een sjoemelende onderwijzerszoon vervoert. Kortom, nostalgie ten top, een feest der herkenning en een ode aan Limburg.
We vroegen secretaris Paul Erens wat de Stichting Licht en Liefde inhoudt en waarom men deze donatie heeft gedaan?
Paul licht toe: “De Stichting Licht en Liefde beheert een vermogen. We gebruiken de jaarlijkse winst vanuit beleggingen om blinden en slechtzienden die in Limburg wonen hulpmiddelen te verschaffen die men niet op een andere manier kan verkrijgen. Daar hebben we een aantal fondsen voor van waaruit subsidies worden verstrekt: het vakantiefonds, het ICT-Fonds dat ict-mogelijkheden biedt zodat men toch contact kan blijven houden met de samenleving, het mobiliteitsfonds voor hulpmiddelen om mobiel te blijven, het studiefond, het brillenfonds en het zogenaamde algemene fonds.
De donatie voor het verzorgingstehuis kwam uit dit algemene fonds. Stichting Licht en Liefde maakte in 2020 afspraken met Toneelgroep Maastricht om een steentje bij te dragen aan de productie van de musical. Vorig jaar kwam de penningsmeester John Snijkers met het idee om de bewoners van Licht en Liefde deze speciale voorstelling met audiodescriptie te laten bezoeken. Audiodescriptie wil zeggen dat iemand naar een voorstelling kan ‘kijken’ doordat een stem namelijk tussen de dialogen beschrijft wat er op het podium te zien is. Zo snijdt het mes aan twee kanten, want door onze bijdrage aan de musical, hebben bewoners van Licht en Liefde met hun begeleiders kunnen genieten van een prachtige voorstelling met audiodescriptie.”
Dankjewel Stichting Licht en Liefde voor de voorpret, het bijwonen van de voorstelling en de napret.